Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van verharding?

Vergunning nodig bij het plaatsen van verharding?

Iedereen weet dat je een omgevingsvergunning moet aanvragen bij het (ver)bouwen van een woning. Bij kleinere ingrepen is hierover echter veel meer onduidelijkheid. Om deze verwarring de wereld uit te helpen, schrijf ik regelmatig een blogartikel waarin ik meer toelichting geef over een bepaalde ingreep. Vandaag op de agenda: heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van verharding?

WAT VALT ONDER VERHARDING?

Vaak wordt onder verharding enkel de materialen verstaan die het onderliggend maaiveld volledig bedekken, zoals bijvoorbeeld gepolierd beton, tegels en kasseien. Dit klopt echter niet! Ook kunstgras, grasdallen en kiezels worden beschouwd als verharding. Op het omgevingsloket beschouwt men alle materialen die ‘de essentiële ecosysteemfuncties van de bodem verhinderen’ als verharding.

DIEN IK EEN VERGUNNING AAN TE VRAGEN BIJ HET PLAATSEN VAN VERHARDING?

Over het algemeen is het antwoord ja! Enkel bij strikt noodzakelijke verhardingen naar de voordeur (max. 1,5m breed) en naar de garage (max. 3m breed) en bij de aanleg van niet-overdekte verhardingen zoals bv. tuinpaden en terrassen kan je vrijgesteld worden onder bepaalde voorwaarden:

  • De verhardingen bedragen max. 80 m2 in zijtuin en achtertuin. Alle reeds bestaande niet-overdekte constructies in zijtuin en achtertuin (bv. terras, oprit, zonnepanelen, tuinpaden, zwembaden, vijvers…) dienen meegeteld te worden bij het berekenen van de max. oppervlakte.

  • Het regenwater dat op de verharding valt, dient op natuurlijke wijze in de bodem te infiltreren.

  • De vrijstelling geldt enkel voor verhardingen die: 

    • geen bouwvolume hebben 

    • niet hoger dan 1,5m boven het maaiveld komen

    • niet in een kwetsbaar gebied liggen

    • minimaal 1m van de perceelsgrens verwijderd zijn of tegen een bestaande scheidingsmuur aanliggen

    • minder dan 30 meter van de woning afliggen

Let op! Dit zijn de voorwaarden die gelden in heel Vlaanderen. Het is mogelijk dat de gemeente aanvullende voorwaarden oplegt, dus je doet altijd best navraag bij jouw gemeente. Voldoet jouw project niet aan de voorwaarden die lokaal gelden? Dan die je alsnog een vergunning aan te vragen.

Hopelijk heb ik in dit artikel wat meer duidelijkheid kunnen scheppen en weet je nu precies of je al dan niet een vergunning dient aan te vragen. Voor het aanvragen van een vergunning voor verharding is de medewerking van een architect trouwens niet verplicht! Je kan dit helemaal zelf indienen via het omgevingsloket. Ben je administratief en/of digitaal niet zo sterk? Dan kan je je uiteraard altijd laten bijstaan door een architect.

Zie jij het grootser en wil je naast het plaatsen van verhardingen ook jouw woning onder handen nemen? Ik help je heel graag verder! Vul het contactformulier in en ik neem snel contact met je op.

 


architect Charlotte

CHARLOTTE PIETERS

Charlotte is ingenieur-architect. Ze wil jou helpen aan een vakantiegevoel bij jou thuis, op een duurzame manier zonder in te boeten op luxe. Dat doet ze via haar architectuuropdrachten voor verbouwing of nieuwbouw, waarbij ook jij aan de slag kan met jouw woning.

Charlotte Pieters